Bridge – et kortspill med likheter til andre spill   Recently updated !


Bridg er et svært populært kortspill som spilles med fire spillere, der to og to spiller sammen på lag. Hver spiller starter med 13 kort på hånden, det tas altså i bruk én vanlig kortstokk.

shutterstock_283601123

Bridge har ganske kompliserte regler som vanskelig lar seg forklare med få ord. Men enkelt skissert består spillet av to deler: først en auksjonsfase hvor man melder stikk, så hoveddelen, altså selve spillet. I den første delen av spillet bestemmes hva som skal være trumf, hvem som skal spille kontrakten og hvor mange stikk som skal tas. Ettersom bridge er et analytisk spill (for det vil alltid være informasjon som er skjult for deg og partneren din), er det et spill som det tar tid å bli god i. Men som ved alle andre ferdigheter, er det øvelse som gjør mester. Og hvis man allerede kjenner til andre såkalte stikkspill, har man absolutt en fordel.

For, som det stikkspillet det er, minner bridge i sin enkleste form om et annet kortspill som heter amerikaner. Dette spillet består også av to deler: først har man en slags budrunde hvor hver spiller sier hvor mange stikk han eller hun kan ta, og når denne er vunnet, starter selve spillet. I tillegg til amerikaner, kan man også se mange noen likheter med bridge i det gamle klassiske kortspillet whist.

shutterstock_327001322

Whist er et klassisk kortspill som var svært populært i England i det 18. og 19. århundre. Men da det 20. århundre gjorde sitt inntog, var det altså bridge som tok over tronen som det mest populære selskapsspillet internasjonalt. Mange assosierer nok bridge med et spill som er typisk for den litt snobbete overklassen, men dette er et litt ufortjent rykte ettersom spillet ikke krever annet enn en kortstokk og analytiske evner for å kunne mestres. Det er vanskelig å si når bridge-spillet oppsto, og mange kilder tyder på at det utviklet seg fra det klassiske whist-spillet til såkalt russisk whist, før bridge-varianten som vi kjenner i dag utviklet seg på 1900-tallet og ble mer dominerende.

Texas Hold’em er et annet kortspill som har mange likheter med bridge. Bridge er et analytisk spill samtidig som det også krever at spillerne kan ta raske avgjørelser. Mens Texas Hold’em er et relativt lett kortspill å lære, er spillet i bridge mye mer komplisert og krever lengre tid for å bli god. Men det betyr ikke at man ikke trenger analytiske evner i poker også. Å lese sine medspillere er svært viktig for å oppnå suksess i Texas Hold’em, og kunsten å bløffe er ikke noe man lærer på en-to-tre. Og uansett om man spiller poker eller bridge, så er det én ting som gjelder for begge spillene: å holde pokerfjeset intakt helt til siste slutt.

shutterstock_2425320

Både bridge og poker er kortspill som egner seg svært godt til å spille sammen med venner, kolleger eller bare andre spillentusiaster. Og takket vært internettets fremgang, er det også mulig å spille begge disse kortspillene på nett når og hvor du enn måtte ønske det. Å spille bridge og poker på nett kan være en god måte å øve seg i spillet på, slik at man kan stille enda bedre rustet til den månedlige bridge- eller pokerklubbens neste gang. Det finnes også masse læremateriale om bridge tilgjengelig på nett som kan hjelpe deg til å bli en bedre spiller. Å bli god i bridge krever tålmodighet, øvelse og opptrening av analytiske evner.